top of page

GUSTAF JOHANSSONIN KARKALI

Karkalin_paarakennus_Karjalohja_postikor

Gustaf Johanssonin rakennuttama kesähuvila

Gustaf Johansson rakennutti Karkaliin perheelleen suuren valkoisen kesähuvilan, joka valmistui keväällä 1884. Kaksikerroksisessa huvilassa on 16 huonetta sekä ullakkokerros päätyhuoneineen. Lisäksi talossa on kolme parveketta ja kaksi lasiverantaa.


Huvilan ympärille Gustaf Johansson perusti laajan puutarhan hedelmäpuineen ja marjapensaineen sekä puutarhaa reunustavan tammikujan. Hän jopa istutti itse puiden taimia, jotka oli tilattu useimmiten Saksasta. Puutarhasta pidettiin aikoinaan hyvää huolta, mm. leikkaamalla
hedelmäpuut vuosittain. Nykyään puutarhan hedelmäpuita ja muuta kasvillisuutta on hoidettu vain vähän, joten koko puutarha on päässyt osittain villiintymään. Siitä huolimatta useimmat puut tuottavat edelleen hedelmiä.


Kesähuvilan valmistumisvuonna Gustaf Johansson nimitettiin Kuopion piispaksi, eikä perhe pystynyt viettämään kesiä Karkalissa hankalan matkan takia. Karkalia piispa ei kuitenkaan halunnut myydä, vaan kesähuvila annettiin vuokralle. Gustaf Johansson käväisi siellä usein ollessaan Helsingissä tai Turussa työasioissa. Kun hänet nimitettiin arkkipiispaksi v. 1899 ja asuinpaikaksi tuli Turku, perhe alkoi viettää kesiä Karkalissa, usein toukokuusta alkaen lokakuun puolelle.


Arkkipiispa rakennutti aivan niemen kärkeen pienen punaisen mökin, jossa hän usein työskenteli Karkalissa ollessaan. Hän kulki niemen kärkeen joko pohjoista tai eteläistä rantapolkua pitkin havainnoiden luontoa, joka oli hänelle todellinen voimanlähde vaativaan työhön.

bottom of page